Erwin Schrevens BV

Zonnepanelen - Badkamerrenovaties

Groenstraat 46 - 3221 Nieuwrode
GSM: 0471/56 93 79 -
info@schrevens.eu

Thuisbatterijen

Thuisbatterijen:

Deze zijn een goede investering om Uw rechtstreeks verbruik van Uw zonnepanelen te gaan optimaliseren. Maar er zijn wel enkele kanttekeningen bij te vermelden. Dit doen, jammer genoeg, niet alle installateurs. Wij plaatsen deze enkel op uitdrukkelijke vraag van de klant en gaan het niet zelf voorstellen. We moeten het niet mooier voorstellen dan het is!

Nadelen:

De installatie is toch nog vrij duur en deze markt is nog vollop in ontwikkeling. De garantie is ook vrij beperkt (10 jaar). Bij een goede combinatie (maximaal haalbare op- en ontladingen) is capaciteit na 10 jaar ook heel sterk afgenomen, waardoor een vervanging zich eigenlijk terug opdringt. Om een goede combinatie te bekomen moet men meer zonnepanelen gaan plaatsen dan men eigenlijk nodig heeft om een voordeel te halen uit de batterij. Stel dat men een verbruik heeft van 4000kWh/jaar, zou men een installatie aan zonnepanelen moeten gaan plaatsen die 5000 à 6000 kWh/jaar oplevert om dat voordeel te halen. Dit speelt natuurlijk nogmaals in het voordeel van de installateur die alleen uit is op extra winst. Ook is een hybride-omvormer een stuk duurder dan een klassiek omvormer. In de winterperiode (november, december, januari en februari) , wanneer er amper zon (opbrengst) is en men meer elektriciteit nodig heeft, laadt de batterij ook amper op omdat er in de woningen steeds een klein (sluimer) verbruik is van enkele honderden kWh's. Dit is bijna 1/3 van het jaar. Ook om een elektrische wagen (in de zomer bvb) op te laden is er een kanttekening bij te maken. De capaciteit van een gemiddelde grote thuisbatterij is 10 à 11kWh.....een elektrische auto zit gemiddeld aan 70kWh.

 

Voordelen:

Thuisbatterijen zijn voordelig voor huishoudens die een vrij hoog verbruik hebben en nooit overdag thuis zijn. Die dus alleen in de avond hun grote verbruik realiseren.

Een héél grote misvatting is dat men voor de geïnjecteerde kWh niets zou krijgen. Niets is minder waar. De prijs/kWh ligt uiteraard lager dan bij de afname. Maar stel dat men maar 30% van de opbrengsten rechtstreeks kan verbruiken en 70% gaat injecteren aan een tarief van 0,15€/kWh en 2800kWh/jaar (verbruik van 4000kWh/jaar), brengt dit wel 420€/jaar op. 

Veel huishoudens zijn bezorgt om het capaciteitstarief. De hoge pieken die ze bvb in de avond uit het net gaan halen bij het koken. Dit zou idd kunnen gecompenseerd worden (in de zomerperiode) door de thuisbatterij. Maar dit tarief vormt maar 7% van de totale energiefactuur. Dit is dus verwaarloosbaar. De website van Fluvius is hierover meer uitleg.

 

Ons advies!:

1) Als U een kleine verbruiker bent en deels thuis kan werken of gepensioneerd: Plaats gewoon zonnepanelen in combinatie met een klassieke omvormer. Dit is het meest rendabele en een lage investeringskost.

2) Als U een groot verbruiker bent en deels thuis kan werken of gepensioneerd: Plaats zonnepanelen in combinatie met een Hybride-omvormer. Probeer om zoveel mogelijk rechtstreeks van de opbrenst te gaan verbruiken en kijk na 1 jaar of het rendabel is om een batterij aan te schaffen.

Advies op maat: Contacteer ons!

Zonnepanelen > Thuisbatterijen